Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Deze keer helpt de schoonzoon van Stella Ruisch haar uit de brand met een overgebleven halve bloemkool. ‘Maak er een vegaburgers van’, tipt hij.

Bloemkool en de Hollandse keuken

In mijn gezin tel ik niet veel fans van bloemkool. De afkeer is niet zo erg als Wiette van Klingeren ooit haar jeugdherinnering beschreef. Maar heel enthousiast reageren ze niet, als ik het voorstel voor een doordeweeks familie-etentje. Bloemkool is gezond, de groente bevat veel vitamines en mineralen en is vezelrijk. In Nederland is het een van de meest gegeten groenten. En soms vind ik dat mijn kleinkinderen ook moeten kennis maken met de Hollandse keuken. Dus ik zet door.

De gehaktballen zijn wel schoon op

Gelukkig maak ik er meestal gehaktballen bij én die vallen wel altijd in de smaak. Als ik de tafel opruim, zijn de gehaktballen schoon op maar blijven er nog heel wat bloemkoolroosjes over in de pan. Gekookt en wel. Soms doe ik ze wel eens door de puree maar deze keer is het echt heel veel. Mijn  schoonzoon weet raad met een recept voor vegaburgers van bloemkool en kikkererwten. En dat komt heel goed uit, want bij ons thuis eten we allang niet alle dagen vlees meer maar wisselen we af met vis en vegetarische maaltijden.

Niet te verwarren met hamburgers…

Het blijken heerlijke vegaburgers geworden (niet te verwarren met hamburgers), vooral de paneerlaag van fijngemaakte cornflakes gaf een lekkere ‘bite’, zoals ze dat tegenwoordig omschrijven. Ik moet wel eerlijk toegeven dat de vega room en mayonaise voor ons een stap te ver was. Ik koos voor light room en gewone mayonaise….

Vegaburgers van bloemkool en kikkererwten

Nodig voor 6 burgers:

  • 1 kleine bloemkool
  • 250 g kikkererwten
  • 340 g havervlokken
  • 1 el mosterd
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el zout
  • 1 el komijn (fijn gemaakt in de vijzel)
  • 1 el agavesiroop (of ahornsiroop)

Voor de paneerlagen:

  • Paneerlaag 1: Bloem
  • Paneerlaag 2: 200 ml vegan room, 2 el mosterd, 2 el tomatenpuree
  • Paneerlaag 3: Gehakte cornflakes
fijngemaakte cornflakes geven ‘bite’.

Bereiding:

Kook de bloemkool tot deze zacht is en pureer deze samen met de kikkererwten tot een pasta. Voeg alle andere ingrediënten voor de burgers toe en kneed tot een deeg. Laat dit 15 minuten rusten. Meng de ingrediënten voor paneerlaag.

Vorm het deeg tot 6 burgers (ongeveer 180 g elk). N.B. Wij maken er de volgende keer wat kleinere burgers van, dat eet wat lekkerder. Rol de burgers aan beide kanten eerst door de bloem, daarna door paneerlaag 2 en tenslotte door de cornflakes. Bak of frituur de burgers aan beide kanten goudbruin. Beleg de vegaburgers op een getoast hamburgerbroodje en versier deze met sla, mayonaise (of ketchup als je dat lekkerder vindt), tomaat en augurken.

Meer lezen

Wiette van Klingeren verbaasde zich erover dat ze bloemkool in haar jeugd niet lekker vond maar genoot van de bloemkoolsoep bij haar dochter. Bloemkool leent zich natuurlijk voor nog meer toepassingen. Zo maakte Karin de Lange er een lasagne van. Wij vinden bloemkool heel Hollands maar ook de Oosterse keuken heeft heerlijke recepten, zoals de siniya van aubergine en bloemkool die Karin de Lange klaarmaakte.

Foto: Jennifer Schmidt/Unsplash