Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Zo maakte Stella afgelopen week pommes duchesse

Kliekje aardappels

Met meer mensen aan tafel is het altijd moeilijk in te schatten hoeveel aardappels je moet schillen. En ja, liever te veel dan te weinig! En zo krijgt twee dagen later de volgende gast zonder dat hij het weet, een kliekje aardappels op zijn bord. Maar wat voor een! Omgetoverd tot pommes duchesse.

Hertoginnenaardappelen

Ja, natuurlijk had  ik er ook gewoon puree van kunnen maken. Maar ik vind aardappels een tikkeltje krokant lekkerder. Als friet, als rösti, als gebakken aardappelen maar dus ook als opgespoten roosjes in de oven, voorzien van een goudgeel randje. Heel sjiek heet het dan pommes duchesse, hertoginnenaardappelen.

Op internet zijn zat recepten te vinden maar ik zweer bij mijn standaardkookboek en het resultaat heeft zich al meerdere malen bewezen, dus geef ik met een gerust hart het recept voor puree, de basis voor pommes duchesse uit de Kookook.

Pommes duchesse

Nodig voor 2 personen:

  • 400 à 500 gram aardappelen (afkokers)
  • Zout, peper,
  • 1 dl. melk
  • 25 gram boter.

Bereiding:

Mijn aardappelen waren al gekookt maar voor de zekerheid schilde ik er nog 2 aardappelen bij en gooide de koude uit de koelkast de laatste 5 minuten bij de nieuwe in de pan. Afgieten en stampen. Daarna de melk opwarmen en in scheutjes door de puree mengen. Dat kan naar keuze met een houten lepel of een handmixer. Maar een handmixer doet iets met de structuur van de puree en daar houd ik niet van; het wordt te kleverig. Ik gebruikte een stamper na het doorroeren. Op het laatst het klontje boter erdoor en op smaak brengen met zout en peper

Voor de smaak (maar die kan dus verschillen) meng  ik er ook nog 50 gr. geraspte kaas door. Volgens de Kookook kun je die ook vervangen voor kruidenkaas of komijnekaas. Daarna vul ik een spuitzak met een grof mondstuk met de puree en spuit op een bakplaat bedekt met bakpapier rozetjes van. Laat ze in een oven op 175 graden of onder een hete grill goudbruin kleuren.

Het is iets meer werk dan alleen puree stampen maar bij de gasten scoor je gegarandeerd punten met deze pommes duchesse!

Meer sjieke kliekjes

Vorige keer maakte Stella Ruisch van de overgebleven aubergine melitzanosalata. Schelvis blijft als winkeldochter vaak bij de visboer achter. Onterecht want je kan er een heerlijk gerecht van maken. Brigitte Leferink maakt van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra. Een restje pastinaak werd bij Karin de Lange een lekkere linzensoep. Trakteer je kinderen eens op wentelteefjes van oud brood. Stella Ruisch weet van het restant bietjes ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney.  Probeer eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: ©Stella Ruisch