Het voetbalseizoen 2023-2024 loopt op zijn einde. Het wordt nog spannend of FC Twente of Ajax deze keer kampioen wordt. Hè, zullen de meeste mensen reageren: PSV is toch net afgelopen zondag landskampioen geworden? Nee, dat zijn de mannen, we hebben het over de vrouwen! De clubnamen zorgen nog al eens voor verwarring, constateert Stella Ruisch in een sport waar de toon nog steeds wordt gezet door mannen. In het vrouwenvoetbal valt nog een wereld te winnen.

Ajax-mannen of bedoel je Ajax-vrouwen?

Twee -mannelijke- voetbalfans in een Amsterdams buurthuis leken elkaar afgelopen week niet te begrijpen. “Ik vind Ajax heel erg leuk voetballen,” aldus de een. Waarop de ander verbaasd reageerde: “Dat kun je niet menen! Ik ben bij Ajax-Excelsior een kwartier voor het einde weggegaan. Dat doe ik anders nooit….” Maar dat deed de maker van de eerste opmerking wel degelijk. Alleen had hij het niet over de mannen maar over de vrouwen! En zo ontspon zich een discussie over vrouwen- en mannenvoetbal. Uitgesproken meningen over volkssport nr.1.

Vrouwenvoetbal langs de meetlat van mannen

Want is vrouwenvoetbal nu wel leuk om naar te kijken? “De sfeer in het stadion tijdens de Champions League-wedstrijden was geweldig,” vond de vrouwenvoetbalkijker enthousiast over het Ajax-elftal dat verrassend de kwartfinale haalde. Zijn gesprekspartner opnieuw ongelovig: “Vrouwen zijn minder snel, ze lopen technisch achter. Ik vind het vaak niet om aan te zien.”

Gek, vond hij zelf ook, want als ware sportliefhebber kijkt hij wel graag naar handbal- en volleybalwedstrijden van vrouwen. De verklaring is eenvoudig. De fout die hij maakt is het vrouwenvoetbal langs de meetlat van het mannenvoetbal te leggen. En daar zit ongeveer een eeuw verschil in ontwikkeling en waardering tussen.

Een eeuw verschil

Ook de komende jaren zal een vergelijking tussen mannen- en vrouwenvoetbal nog mank gaan. En dat heeft alles te maken met de late ommezwaai van de KNVB. Pas rond de afgelopen millenniumwissel is vrouwenvoetbal in Nederland pas serieuzer aangepakt.. Er zijn nog steeds veel voetbalverenigingen die hun beleid ten opzichte van vrouwelijke leden nog moeten vertalen van woorden in daden. In sommige gevallen is er slechts sprake van gedogen, constateert de voetbalbond op de eigen website. “Dan spelen de vrouwen op veld 6 en krijgen ze kleedkamer 18.” Inmiddels telt de KNVB 162.000 vrouwelijke leden.

Onuitroeibare vooroordelen

En dan hebben we het nog niet eens over zo’n schijnbaar onuitroeibaar vooroordeel dat vrouwen die voetballen allemaal lesbisch zijn. Totdat Lieke Martens op het toneel verscheen. Terwijl omgekeerd het uit de kast komen van mannelijke voetballers nog steeds zo’n issue is…Of dat vrouwen geen mannen zouden kunnen coachen (omgekeerd kan natuurlijk wel). Afgelopen week kwam daarin een doorbraak: Sabrina Witmann wordt in Duitsland de eerste vrouwelijke coach van Ingolstadt, dat in de derde Bundesliga speelt.

Een aardig Engels Youtube-filmpje schetst de moeilijke weg die vrouwenvoetbal de afgelopen eeuw heeft afgelegd.

Voetbalvrouwen ontwikkelen zich razendsnel

In 2015 deed het Nederlandse vrouwenteam pas voor het eerst mee met een WK, in Canada. In Amerika en Engeland is het vrouwenvoetbal eerder en sneller serieus genomen. Tot 1969 was het vrouwen in Nederland zelfs verboden te voetballen. Want het zou slecht zijn voor het vrouwelijk lichaam…Dan is de ontwikkeling van het Nederlands vrouwenelftal zelfs razendsnel te noemen. Een grote stap werd gezet met het Europees Kampioenschap in 2017 en het halen van de kwartfinale tijdens het laatste wereldkampioenschap in Australië en Nieuw-Zeeland.

Champions League

Overigens is de vraag of de mannen van Ajax zo veel beter voetballen dan de vrouwen. De Ajaxfans kunnen zich nu misschien beter richten op de prestaties van het vrouwen-elftal. Die maken nog wèl kans op het hoogste niveau, de Champions League, te mogen voetballen.

Oordeel zelf over een van de recente wedstrijden van het Nederlands vrouwenelftal.

Meer lezen over sport

Eind mei spelen de vrouwen weer kwalificatiewedstrijden voor hun EK volgend jaar. Half juni start in Duitsland het EK voetbal voor mannen weer. Gert Nonnekes verbaasde zich over het laatste WK voor mannen dat om financiële redenen in het bloedhete Qatar werd gehouden. Zijn ‘wortels’ liggen in de waterpolosport waar vrouwen én mannen op hetzelfde niveau actief zijn. Enne: de vrouwen werden vorig jaar wereldkampioen! Tja, ook een beetje lacherig wordt er gedaan over wandelvoetbal dat ook nog wacht op meer waardering.

Openingsfoto: Nederland debuteert in 2015 in Canada bij het WK voetbal voor vrouwen. Foto: IQRemix/Flickr.com