Op onze jaarlijkse fietsrondje langs de voorjaarsbloeiers genoot ik niet alleen van de kleuren maar ook van de opgepoetste oldtimers die er altijd in de buurt zijn aan te treffen. Tegenover de ingang van het Keukenhof signaleerden we deze keer een Packard Patrician. De auto stamt uit de jaren vijftig en is gemaakt in de Amerikaanse autostad Detroit. En dat was niet de enige ontdekking op onze tocht langs bollen en bolides.

Geweldig die bumpers, je zou haast zeggen: vrouwelijk.


Niet voor niets la voiture

Met alle zorg voor het klimaat, begrijp ik wel dat deze benzineslurpers niet meer echt welkom op de weg zijn. Maar soms betreur ik dat er nu meer op zuinigheid en luchtweerstand wordt gelet. Hoe geweldig zien alleen al de bumpers van deze automobiel er uit! Je zou haast zeggen vrouwelijk, met de gebogen lijnen. Wat dat betreft snap ik helemaal dat de Fransen een auto vrouwelijk hebben gemaakt en dus ‘la’ voiture zeggen. Misschien dat mannen daarom zo gek op auto’s zijn? Het kan niet anders dat deze prachtige automobiel door een liefhebber is gerestaureerd. En ik denk al fietsend meteen terug aan de Ford Mustang die ik hier ook ooit heb aangetroffen.

Bloemstukken op de motorkap

Ik mis tegenwoordig de bloemstukken op de motorkap, die je vroeger vaak op deze auto’s zag. De combinatie van bollen en bolides is kennelijk in onbruik geraakt. Eenmaal thuis ‘bloemen’ ‘motorkap’ en ‘bollenstreek’ ingetypt, kreeg ik alleen nog maar aanbiedingen voor trouwauto’s en spliksplinternieuwe exemplaren bij de garage aangeboden.  Ik dacht als kind altijd dat mensen met zo’n versierde auto wel erg rijk moesten zijn. Want mijn eigen ouders hadden zo’n bloemstuk niet op de motorkap.

Jaarlijkse fietstocht langs bollen en bolides

Langs bekende bollenplaatsen als De Zilk.

Het was laat in de middag toen wij langs onze bekende ‘bollen’plaatsen, Lisse, De Zilk en Noordwijkerhout fietsten. En zo genoten we van de weergekeerde rust en het mooie strijklicht over de velden. Wij vonden het stil maar twee dames in signaaloranje jacks uit het oosten van het land vonden het toch nog druk. Ze moesten er niet aan denken om de rust van hun woonplaats voor de Randstad in te ruilen. Samen bewonderden we de overweldigend geurende bloemenpracht van hyacinten en narcissen. Tegen de tijd dat de lezers van Meerdanvijftig dit stuk onder ogen krijgen, zijn waarschijnlijk ook de tulpen te bewonderen. Natuurlijk stopten we ook even om zelf een bos bloemen mee te nemen. Verser dan hier, kun je ze haast niet krijgen. En elk jaar lijken er meer verkooppunten langs de weg te komen.

Bollenvelden in de opkomende avondnevel.

Tot slot een Renault Rambler

Renault Rambler, Franse auto met Amerikaanse uitstraling.

Aan het eind van de dag werd het behoorlijk fris en de nevel trok op boven de velden. Bibberend bij  de auto in ‘De Zilk’ terug, ontdekten wij op de parkeerplaats een ‘Renault Rambler’ met een Amerikaanse uitstraling. Niet zo gek, want deze auto is in de jaren zestig door de Fransen in samenwerking met de ‘American Motor Association’ ontworpen. Mooier konden we onze toch langs bollen en bolides niet afsluiten!