Een avond bij vrienden doorzakken, een weekendje weg of een paar weken op vakantie; het kan allemaal weer. Na maanden veel thuis te hebben gezeten, gaan we massaal op pad. Heerlijk de deur achter je dicht trekken en de hort op. Hoe zorg je ervoor dat je bij thuiskomst niet onaangenaam verrast wordt en dat het dievengilde jouw huis voorbij gaat als je er niet bent? Omdat het morgen de dag tegen woninginbraak is, geeft Brigitte Leferink 7 tips. Daarmee maak je het inbrekers in ieder geval moeilijk!

Ons huis was een puinhoop. Kastdeuren stonden open, vieze voetstappen op de bank, apparatuur losgerukt van de muur, kledingkasten overhoop gehaald; de inbrekers hadden flink huisgehouden. Op tafel stonden flessen drinken en een aangebroken pak melk. De schuifpui naar de achtertuin stond open. Ons avondje uit kreeg een nare nasmaak. Gelukkig waren de ongenode gasten door een oplettende buurjongen gestoord en hadden ze bijna niets mee kunnen nemen. Nadat alles was opgeruimd misten we alleen een strijkijzer en een fototoestel. Het idee dat iemand aan onze spullen had gezeten, met zijn of haar handen door onze kleding was gegaan, dingen uit de koelkast had gepakt, dat was verschrikkelijk. We hebben alles gewassen en schoongemaakt. De bank ging naar een meubelstomerij en de tv kreeg nieuwe snoeren. Het gevoel van onveiligheid bleef echter nog lang hangen.

Dat gevoel kan je je besparen als je voorkomt dat de gelegenheid de dief maakt. Ik maak het de inbrekers sinds die dag moeilijk met de volgende 7 tips.

1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk

Het lijkt een open deur. Goede sloten op deuren en ramen maken het inbrekers lastig binnen te komen. Gebruik de sloten dus, ook als je (alleen) thuis bent of even bij de buren een praatje gaat maken. Laat geen ramen of deuren openstaan, zelfs geen bovenlichtje. Een kleine inbreker heeft maar een opening van 15 centimeter nodig.

Goed hang- en sluitwerk houdt dieven over het algemeen tegen: te lang werk. Foto: Nenad Maric/Pixabay

2. Laat je huis er bewoond uitzien

Met lichtschakelaars kun je ervoor zorgen dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Gebruik meer schakelaars en laat ze op verschillende tijdstippen aan- en uitgaan. Doe de gordijnen niet dicht als je een paar dagen weggaat; iedereen denkt dat je op vakantie bent als de gordijnen midden op de dag niet open zijn.

3. Loop niet te koop met je rijkdom

Van een kale kip kun je niet plukken. Een grote tv die vanaf de straat te zien is, een dure auto op de oprit, een tuin die rijkdom uitstraalt; inbrekers weten dat daar wat te halen is. Zet je auto in de garage, doe gordijnen dicht als je tv kijkt of hang hem zo op dat het vanaf de straat niet te zien is.

4. Plaats niets buiten de schutting of onder het balkon

Een stevige schutting met een goed slot is een hindernis. Als je er een vuilcontainer tegenaan zet, is die hindernis makkelijk te nemen. Datzelfde geldt voor een balkon. Een scooter, vuilcontainer of grote plantenzuil eronder kan dienst doen als handig opstapje. Berg de spullen op in de schuur of zet ze op een andere plek.

5. Neem een alarmsysteem

Soms is een sticker van een alarmsysteem al voldoende om een deur verder te gaan, maar neem liever het zekere voor het onzekere en kies een alarmsysteem met doorschakeling naar een meldkamer. Niet alleen als je buiten woont, ook in een woonwijk schrikt het dieven af. Een blaffende waakhond kan hetzelfde effect hebben.

Een blaffende waakhond of een alarmsysteem….Foto: Manfred Richter/Pixabay

6. Berg kostbare spullen op in een kluis

Inbrekers gaan meestal snel te werk om de kans op ontdekking of gestoord worden zo klein mogelijk te houden. Ze kijken het eerst in de woonkamer en de keuken. Bewaar geen kostbare spullen in het dressoir of de keukenla. Leg ze in een (ingebouwde) kluis.

7. Zorg voor goed contact met de buren

Onze inbreker(s) werden gestoord door een buurjongen die uit het raam hing en zich hardop afvroeg wat er aan de hand was. Het is fijn als buren een oogje in het zeil houden, je post weghalen (en buiten het zicht leggen) en eventueel je gordijnen ’s avonds dicht doen en ’s ochtends weer open. Een goede buur is beter dan een verre vriend.

Meer tips

Meerdanvijftig geeft niet alleen praktische tips waarmee je het inbrekers moeilijk maakt. De afgelopen weken gaf Karin de Lange 7 tips om afval te besparen. Marlies Mielekamp heeft verteld hoe je beter kunt slapen en Stella Ruisch 7 tips om snijbloemen langer mooi te houden. Alle artikelen met waardevolle tips vind je hier.

Openingsfoto: Steffen Salow/Pixabay