Het onderkomen van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp oogt bescheiden. Toch maakte het bezoek indruk op Marlies Mielekamp die zoveel mogelijk wilde weten over de Slag om de Schelde, voordat ze naar de film toeging.

Monumenten

We waren net in onze caravan in Zeeland toen de musea weer open mochten (hoera!). Dat kwam goed uit want we wilden graag de film over de Slag om de Schelde zien. En sinds 2019 is er een bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp op Zuid-Beveland geopend. We besloten er meteen naartoe te gaan.

Slag om de Schelde
Scene uit De Slag om de Schelde, die gebaseerd is op waargebeurd verhaal.

Toevallig zagen we enkele dagen voor we naar het museum gingen een drietal monumenten vlakbij restaurant Het Badpaviljoen in Domburg. Getuigen van de slag die er plaats heeft gevonden om Walcheren en Zuid Beveland te bevrijden en van de Engelse, Belgische en Noorse slachtoffers die daarbij vielen.

Is dit een museum?

Als we via de routeplanner het museum zien, denken we eerst: hoe kan dit een museum zijn? Het lijkt meer op een boerenwoning! Maar ernaast ligt echt een grotere parkeerplaats en vanuit de verte zagen we ook wat uit golfplaten opgetrokken grotere gebouwen achter het kleine gebouw staan.

Eenmaal binnen  leiden voetstappen op de grond ons naar een kleine filmzaal. Daar zien we een korte film onder andere over de bevrijding van Zeeland. Wat opviel was dat vrijwel alle 50-plusvrouwen in die tijd nog in klederdracht gehuld waren. Een gewoonte die helemaal is verdwenen.

Benauwde beschietingskoepel

Na de film volgen we de voetstappen op de vloer verder en komen langs een fraaie tentoonstelling over de bevrijding van Zeeland. Het is rustig in het museum. Even verderop staan mannen uitleg te geven aan bezoekers bij wat er te zien is. Als wij stilstaan bij een glazen koepel met geweren erboven, komt een van hen naar ons toe. Hij stelt zich voor als vrijwilliger Erik en legt uit dat zo’n koepel bovenop het vliegtuig stond. ‘Je ziet hoe klein de ruimte is’, vertelt hij. ‘De schutter die erin zat, moest dan ook niet te groot en tenger zijn.’

Verder legt hij uit dat onderin de andere schutter lag. Ik word al benauwd bij het idee daar te moeten liggen, laat staan ook nog te mikken op de vijand en het risico lopen neer te storten… Des te meer besef ik wat een moed deze jonge mannen toonden.

Schutterskoepeltje in Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Operatie Mopping Up

Erik raadt me een ‘klein, zwart boekje’ aan uit de museum winkel om meer te lezen over de Slag om de Westerschelde. Als we in die winkel staan, zie ik dat boekje niet zo snel. Geen nood, de winkelbeheerder roept Erik, die me het boekje à €14,95 moeiteloos aanwijst. Na het boek gekocht te hebben, bekijken we eerst de plaquette ter herinnering aan operatie Mopping Up. Na de oorlog moesten de duinen rond Vrouwenpolder, Oostkapelle en Domburg ‘schoongeveegd’ worde: niet ontplofte mijnen en granaten moesten worden verwijderd. Toevallig net de plaatsen waar wij vaak fietsen en wandelen!

Buiten op het 3 hectare grote bijbehorende themapark, zien we onder andere de nagebouwde bunker en versperringen die de Duitsers aan de Zeeuwse kust plaatsten. Grappig detail zijn de vleermuizenkastjes die her en der aan de bunkers bevestigd zijn.

Vleermuizenkastjes op een bunker; de oorlog voorbij.

Lange Jan in puin

Inmiddels hebben we de film gezien. En betrapt mijn man de makers op een blooper. Want dankzij ons bezoek aan het bevrijdingsmuseum weten wij dat de kerk De lange Jan in Middelburg al in mei 1940 beschoten was door de Duitsers en in puin lag. In de film staat hij echter nog fier overeind….

Meer lezen

Vorig jaar bezocht Stella Ruisch in coronatijd een ander museum aan de oorlog gewijd: het Anne Frankhuis. Brigitte Leferink gaf tips voor een aantal tentoonstellingen die op onze ’to-dolijst horen te staan. Ook nieuwsgierig geworden naar het bevrijdingsmuseum in Zeeland? De provincie heeft zoveel te bieden, schreven Kees Rooze, wiens wortels er liggen, Brigitte Leferink na een bezoek aan Middelburg en natuurlijk Marlies Mielekamp in haar rondje Zeeland.

Openingsfoto: website Bevrijdingsmuseum Zeeland