Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Zoals Het verhaal van Oranje Nassau. De mix van acteurs en wetenschappers zorgt voor een boeiende tocht door de vaderlandse geschiedenis aan de hand van gids Daan Schuurmans.

‘Het verhaal van’ is Daan Schuurmans op het lijf geschreven

‘Als Daan Schuurmans een ander beroep dan acteur wil kiezen, kan hij altijd voor de klas gaan staan. Hij is een ras onderwijzer,’ constateerde een televisiecriticus. En dat klopt, want wij als leerlingen, pardon, kijkers, hangen aan zijn lippen. En krijgen zo het boeiende Het verhaal van Oranje-Nassau met wie Nederland door de eeuwen heen een haat-liefde verhouding heeft gehad als het om onze stadhouders, koningen en koninginnen gaat.

Opportunisme en rokken jagen

In de eerste aflevering bestrijkt Het verhaal van Oranje-Nassau de eerste eeuw van de familie, bestaande uit de Duitse aartsvader Engelbrecht die door zijn huwelijk met Johanna van Polanen in het Nederlandse Breda kwam te wonen. In 50 minuten worden we meegenomen in het complexe conflict van de Tachtigjarige Oorlog maar warempel! Daar waar dikke pillen door historici over zijn geschreven, loopt Daan Schuurmans luchtig door de tweestrijd in geloof van Willem de Zwijger, zijn opportunisme en zijn rokken jagen. Waarvan die arme, intelligente en zelfbewuste Anna van Saksen het slachtoffer werd, ingefluisterd door de politieke belangen van Willems en haar ooms belangen.

Dankzij historica Femke Deen

Dat deze nieuwe, genuanceerde kijk op de tweede vrouw van Willem van Oranje in Het verhaal van Oranje-Nassau is terecht gekomen, danken we aan historica Femke Deen, die ook aan het woord wordt gelaten. Het uitgebreidere verhaal van Anna van Saksen is terug te luisteren in de boeiende tiendelige podcast die cabaretier Diederik van Vleuten. Hij maakte die naar aanleiding van het Verhaal van Nederland.

‘Het verhaal van’ is te zien op NPOStart en op NPO1 op woensdagavond om 20.35 u.


Openingsfoto: Daan Schuurmans gidst ons door het leven van de familie Oranje-Nassau. ©NTR