“Thuis gaat fles leeg”

In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Hilde en Annet. Ze zijn een paar jaar geleden gestopt met werken en dat heeft het gevolgen gehad voor het gezellige wijntje. “We zijn alcoholist geworden,” vindt Hilde.

Niet meer door weer en wind

“Iedere dag weekend. Dat gevoel kregen we toen we allebei gestopt waren met werken.” Hilde kijkt vrolijk als ze dat vertelt. ‘Na bijna 45 jaar werken vond ik het heerlijk dat ik ’s ochtends niet meer door weer en wind naar school hoefde te fietsen om ongeïnteresseerde pubers het vak Nederlands bij te brengen. Verplicht vak hè maar een enkeling vond het echt leuk.”

Annet was afdelingsleider op dezelfde middelbare school: “We hebben elkaar op school leren kennen en zijn al dertig jaar een stel. In het begin werd er nog wel eens moeilijk over gedaan. Een relatie tussen collega’s, dan kon eigenlijk niet. Tot een echtpaar solliciteerde op twee functies en aangenomen werd. Toen was ook de discussie over ons van de baan.”

De fles gaat leeg

“Nu we vrij zijn doen we alleen nog maar leuke dingen”, gaat Annet door. “We slapen uit, ontbijten uitgebreid, lezen de krant en gaan dan op pad. Wandelen, fietsen, naar de markt, een museum, maakt niet uit. We bedenken vaak pas ’s ochtends wat we gaan doen. Er is alleen één vast onderdeel van de dag. Rond de klok van vijf nemen we een wijntje. Onderweg, of thuis, dat maakt niet uit.”

mijn geheim

Hilde schudt haar hoofd. “Het maakt wel uit hoor. Als we onderweg zijn laten we het bij één glas. Als we thuis zijn, drinken we de fles leeg. En dat betekent dat we alcoholist zijn. Dat kwam uit een onderzoek bij de huisarts vorige week.”

Alcoholist? Wat overdreven!

Hilde: “Via ons werk kregen we elk jaar de mogelijkheid voor een medische check. Het leek ons een goed idee om die check te blijven doen. Gelukkig bleken we allebei verder goed gezond, maar die alcoholconsumptie baart de huisarts zorgen. We vallen in de categorie zware drinkers. Volgens hem verhoogt het de kans op kanker en een beroerte. En nu hebben we er gedoe over.”

“Ik vind het namelijk nogal zwaar overdreven.” Annet klinkt verontwaardigd, die zichzelf niet als alcoholist ziet. “Met zijn tweeën één fles wijn. Dat is toch echt niet veel. We worden niet dronken. Het is geen sterke drank. En als we onderweg zijn drinken we nooit meer dan één glas. We gaan niet met teveel alcohol op het verkeer in.”

De lol is van het wijntje af

“En toch blijkt het niet goed te zijn”, gaat Hilde verder. “Ik heb het internet afgestruind en waar je ook kijkt: elke dag aan de wijn blijkt slecht voor je gezondheid. Dan ben je alcoholist. Dus ik wil het minderen. Alleen nog in het weekend.”

“En ik vind dat onzin”, reageert Annet. “Dus we bevinden ons in een patstelling. De lol van dat wijntje is er zo wel af.”

Meer lezen

De afgelopen jaren deed Brigitte Leferink (samen met andere Meerdanvijftigers) mee aan IkPas. Daarover schreef ze onder andere het artikel ‘Ontdek de rol van alcohol in je leven.’ Stella Ruisch snapt ook de kant van Annet. Daarover schreef ze naar aanleiding van de nieuwe alcoholwet in 2021. Nieuwsgierig naar de voorgaande geheimen? Klik dan hier.

Foto: Pixabay