Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. 25 Jaar na de lancering van de baanbrekende serie ‘Sex and the City’ kunnen we nu naar de vijftigplus-vriendinnen Carrie, Charlotte, Miranda en wie weet Samantha kijken in het vervolg And just like that. Dat maakt nieuwsgierig!

Spraakmakend

Aandacht voor alleenstaande vrouwen die openlijk en humoristisch praten over alle variaties in seks, relaties, mode en dure schoenen: 9 seizoenen lang vanaf 1998 was Sex and the City spraakmakend in de Westerse wereld. Mijn jongste dochter schakelde in de puberteit moeiteloos over van Amerikaanse televisieseries als As the World Turn, Beverly Hills 90210 naar SATC, zoals Sex and the City al snel werd afgekort. En ik keek vanachter de krant af en toe met haar mee.

‘And just like that’ vergelijken met SATC

Nu heb ik meer met de vijftigplussers van nu dan met de dertigers van weleer, verwachtte ik. Dus zocht ik streamingdienst HBO Max op en ging eens goed zitten voor And Just Like That. Daarna trakteerde ik me ook nog op de allereerste aflevering van SATC. Zodat ik nog eens goed kon vergelijken.

Het eerste wat me opviel was het schaamteloze materialisme in beide afleveringen. In het licht van het laatste nieuws over het inleveren van textiel in Nederlandse kledingwinkels komt de scène, waarin Charlotte (Kristin Davis) in And just like that  twee jurkjes van couturier Oscar de la Renta voor haar puberdochters showt, nogal wereldvreemd over. Maar oorlogen, aanslagen, economische neergang; het glijdt van SATC en And just like that af als water van een teflon pan.

En toen was ik om

‘Hoe Amerikaans’, denk ik als Carrie (Sarah Jessica Parker) haar kledingkast inloopt. Daar staan haar schoentjes beeldig opgesteld. Maar na de scène waarin juriste Miranda (Cynthia Nixon) zich politiek correct vastpraat tegen een donkere docente, was ik om. En dan stuntelt Carrie zich ook nog aandoenlijk door een podcastopname, waarin ze wordt gekapitteld door de queer presentatrice.

Uiteindelijk gebeurt er alleen al in de eerste aflevering zoveel, dat je als kijker meteen wil weten hoe het met alle karakters verder gaat. Álle? Vriendin Samantha uit SATC ontbreekt grotendeels. Actrice Kim Cattrall die haar speelt, heeft ruzie met leading lady Sarah Jessica Parker. Desondanks is ze via tekstberichten nog aanwezig en wie weet…

Serie leent zich uitstekend voor een vrouwenavondje op de bank….

Samen op de bank

Inmiddels staan er al 2 seizoenen online van het ouderwetse Amerikaanse vakwerk, dat And just like that is. Dat mijn dochter SATC en het vervolg ontgroeid is, blijkt een misvatting. Als ik haar vertel hoe de eerste aflevering van And just like that eindigt, roept ze ‘Spoiler!!’ aan de andere kant van de telefoon. Dus wellicht kijken we in het vervolg wel samen op de bank…

Meer lezen over televisieseries

Humor, zelfspot en romantiek is niet voorbehouden aan Amerikaanse televisiemakers. Kijk maar naar Nederlandse producties als Oogappels, De luizenmoeder of Gooische Vrouwen. Maar natuurlijk is een film als Book Club, the next chapter ook niet te versmaden….

Openingsfoto: Craig Blankenhorn/HBO Max